Tijdelijk parent visum Australië beschikbaar vanaf 17 april 2019

Op 1 maart 2019 heeft Minister Coleman aangekondigd dat het vanaf 17 april 2019 mogelijk is om een aanvraag in te dienen voor het sponsoren van een ouder. 

Na goedkeuring van de aanvraag voor sponsorship kan er vervolgens gestart worden met de visumaanvraag. Naar verwachting kunnen de visumaanvragen worden ingediend vanaf 1 juli 2019.

Over het tijdelijke parent visum

Het visum biedt ouders van Australische citizens en permanent residents de mogelijkheid tijdelijk herenigd te worden met kinderen en kleinkinderen. Dit nieuwe visum speelt in op de zorgen vanuit de Australische samenleving over het gelimiteerde aantal beschikbare plaatsen en de lange wachttijden binnen het reguliere parent visum.

Binnen deze nieuwe visumcategorie zullen er ieder visumjaar tot 15,000 tijdelijke parent visa worden afgegeven. Wanneer het quotum is bereikt zullen er geen nieuwe visa worden verstrekt tot het nieuwe visumjaar begint op 1 juli.

Kandidaten moeten bij het permanente visum voldoen aan de ‘Balance of Family test’. Bij aanvraag van het tijdelijke parent visum is dit geen vereiste. Dit betekend dat het niet noodzakelijk is dat meer dan de helft van uw kinderen woonachtig zijn in Australië.

Visumhouders zullen over het algemeen een ‘no work’ conditie toegewezen krijgen.

Geldigheid van het visum

Op basis van dit visum kunnen ouders tot vijf jaar in Australië verblijven. Na afloop van dit visum moet men tenminste 90 dagen buiten Australië verblijven voordat er een nieuw visum aangevraagd kan worden.

Er bestaat een mogelijkheid om het visum te verlengen. Hiervoor geldt een maximale verblijfsperiode van 10 jaren. Daarnaast zal dit visum nooit leiden tot een permanente verblijfsstatus.

Wanneer de maximale verblijfsperiode van 10 jaren is behaald, dan moet men Australië verlaten of een ander visum aanvragen dat hen toestaat in Australië te verblijven.

De kosten voor het visum

Bij aanvraag van een tijdelijk parent visum kan er gekozen worden voor een verblijfsperiode tot drie of vijf jaren. De kosten voor de Australische immigratiedienst variëren dan ook per periode:

  • AUD $5,000.- voor een visum tot drie jaren
  • AUD $10,000.- voor een visum tot vijf jaren

De kosten voor het visum kunnen in twee deeltermijnen voldaan worden. Het eerste termijn zal voldaan worden op het moment dat de visumaanvraag wordt ingediend. Vervolgens moet het tweede termijn betaald worden wanneer het visum kan worden afgegeven.

Bovengenoemde kosten dienen als bijdrage aan de services waarvan men gebruik zal maken in Australië. De meeste visumhouders zullen geen belasting betalen, maar maken wel gebruik van de bestaande infrastructuur etc.

Dit nieuwe visum is zeer interessant, mede door de relatief lage kosten.

Wenst u meer informatie over uw mogelijkheden binnen deze visumcategorie? Neem contact op met een van onze visumconsultants.

Bron: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/bringing-someone/bringing-partner-or-family/five-year-temporary-sponsored-parents-visa