Jaarlijks immigratiequotum Australië teruggebracht

Waar het jaarlijkse immigratiequotum van Australië in de afgelopen jaren op 190.000 visa per jaar lag, wordt dit quotum met 30.000 teruggebracht. Voor het visumjaar 2019-2020 is het quotum vastgesteld op een totaal van 160.000 beschikbare plaatsen.

Verdeling van het quotum

Het totale aantal van 160.000 visa wordt verdeeld onder de verschillende visumcategorieën die Australië hanteert.

Skilled Migrant

De Skilled Migrant categorie is ontworpen om de productiecapaciteit van de economie te verbeteren en tekorten van vaardige werknemers binnen de arbeidsmarkt te vullen. Dit betref tevens de tekorten in regionaal Australië.

Het grootste aandeel van het quotum gaat dan ook naar de Skilled Migrant categorie. In het visumjaar 2019-2020 worden er 108.682 plaatsen beschikbaar gesteld. Dit betreft 69.5% procent van het immigratiequotum.

Familie visa

Deze visumcategorie bestaat voornamelijk uit partnervisa. Deze visa maakt het Australiërs mogelijk om zich te herenigen met familieleden uit het buitenland. Daarnaast biedt het familieleden een weg naar Australisch burgerschap.

Familie visa hebben een aandeel van 30.5% in het immigratieprogramma van 2019-2020. Dit komt neer op 47.732 plaatsen.

Overige visa

Tot deze categorieën behoren visa voor kandidaten in speciale omstandigheden. Hiertoe behoren bijvoorbeeld mensen met een permanente verblijfsstatus die terug willen keren naar Australië, nadat zij een periode buiten Australië hebben verbleven.

Dit betreft de kleinste categorie waarbinnen 236 plaatsen beschikbaar worden gesteld in 2019-2020.

Tenslotte zijn er 3.350 plaatsen beschikbaar voor kandidaten binnen de ‘child visa categorie’

Migratieprogramma – planninglevels

Skilled Migrant

Employer Sponsored30.000
Regional
Skilled Employer Sponsored
Skilled Work Regional
23.000
9.000
14.000
State/Territory Nominated24.968
Business Innovation & Investment Program6.862
Global Talent5.000
Distinguished Talent200
Totaal Skilled Migrant106.682

Family visa

Partner visa 39.799
Parent visa 7.371
Other Family visa562
Totaal Family Visa47.732

Overig

Special Eligibily236
Child visa
Geschat, niet onderhevig aan quotum
3.350

Bron: https://immi.homeaffairs.gov.au/what-we-do/migration-program-planning-levels

Aanpassingen family sponsored visa

Het Australische parlement heeft een wetswijziging aangenomen betreffende beperking van gezinsgeweld. Mede hierdoor zijn er wijzigingen aangekondigd in de aanvraagprocedure voor sponsorship van bijvoorbeeld partners.

Naar verwachting zal de procedure voor sponsorship van een partner uit twee stappen gaan bestaan. Enkel wanneer deze beoordeling wordt goedgekeurd kan een visum worden afgegeven. Dit alles met als doel kwetsbare familieleden te beschermen voor gewelddadige partners.

Waarschijnlijk zal deze wijziging zorgen voor (nog) langere doorlooptijden bij aanvraag van een partnervisum, maar hierover zijn tot dusver nog geen concrete uitingen gedaan.

Houdt onze website en social media in de gaten voor updates.

Versoepeling procedure Post-Graduation Work Permit Canada

Het is sinds 14 februari 2019 makkelijker geworden om een zogeheten Post-Graduation Work Permit (PGWP) aan te vragen. Dit is een werkvergunning voor studenten die in Canada gestudeerd hebben.

Kandidaten hoeven niet langer een geldige studievergunning te hebben als ze een werkvergunning aanvragen en de deadline waarbinnen je aanspraak kunt doen is verlengd van 90 dagen naar 180 dagen (6 maanden). De werkvergunning zelf is net zo lang geldig als de studie wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet. Een studie van 12 maanden kan dus recht geven op een werkvergunning van 12 maanden.

Om een PGWP aan te vragen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet aan minstens 8 maanden een erkende school (Designated Learning Institute) hebben gestudeerd in Canada (let op: praktisch alle private post-secondary schools vallen niet onder deze regeling);
  • Aan deze DLI moet je een academic, vocational of professional training program hebben gevolgd;
  • Je zult voor elk semester de fulltime studentenstatus moeten hebben gehad;
  • Je moet vanuit jouw DLI een bevestiging op briefpapier moeten krijgen waarop beschreven wordt dat je de studie aldaar afgerond hebt.

Daarnaast moet je aan een van de volgende voorwaarden voldoen om binnen 180 dagen na afronding van je studie een PGWP aan te vragen:

  • Je hebt momenteel een geldige studievergunning; of
  • Je hebt een geldige studievergunning gehad.

Een PGWP is een open werkvergunning welke voor max. 3 jaar uitgegeven kan worden.

Let op: Studeren in Canada is niet goedkoop voor buitenlandse studenten. Een afgeronde Canadese studie en werkervaring bieden wel vaak aanvullende opties voor een permanente visumaanvraag.

Bron: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/publications-manuals/operational-bulletins-manuals/temporary-residents/study-permits/post-graduation-work-permit-program/eligibility.html#

Tijdelijk parent visum Australië beschikbaar vanaf 17 april 2019

Op 1 maart 2019 heeft Minister Coleman aangekondigd dat het vanaf 17 april 2019 mogelijk is om een aanvraag in te dienen voor het sponsoren van een ouder.

Na goedkeuring van de aanvraag voor sponsorship kan er vervolgens gestart worden met de visumaanvraag. Naar verwachting kunnen de visumaanvragen worden ingediend vanaf 1 juli 2019.

Over het tijdelijke parent visum

Het visum biedt ouders van Australische citizens en permanent residents de mogelijkheid tijdelijk herenigd te worden met kinderen en kleinkinderen. Dit nieuwe visum speelt in op de zorgen vanuit de Australische samenleving over het gelimiteerde aantal beschikbare plaatsen en de lange wachttijden binnen het reguliere parent visum.

Binnen deze nieuwe visumcategorie zullen er ieder visumjaar tot 15,000 tijdelijke parent visa worden afgegeven. Wanneer het quotum is bereikt zullen er geen nieuwe visa worden verstrekt tot het nieuwe visumjaar begint op 1 juli.

Kandidaten moeten bij het permanente visum voldoen aan de ‘Balance of Family test’. Bij aanvraag van het tijdelijke parent visum is dit geen vereiste. Dit betekend dat het niet noodzakelijk is dat meer dan de helft van uw kinderen woonachtig zijn in Australië.

Visumhouders zullen over het algemeen een ‘no work’ conditie toegewezen krijgen.

Geldigheid van het visum

Op basis van dit visum kunnen ouders tot vijf jaar in Australië verblijven. Na afloop van dit visum moet men tenminste 90 dagen buiten Australië verblijven voordat er een nieuw visum aangevraagd kan worden.

Er bestaat een mogelijkheid om het visum te verlengen. Hiervoor geldt een maximale verblijfsperiode van 10 jaren. Daarnaast zal dit visum nooit leiden tot een permanente verblijfsstatus.

Wanneer de maximale verblijfsperiode van 10 jaren is behaald, dan moet men Australië verlaten of een ander visum aanvragen dat hen toestaat in Australië te verblijven.

De kosten voor het visum

Bij aanvraag van een tijdelijk parent visum kan er gekozen worden voor een verblijfsperiode tot drie of vijf jaren. De kosten voor de Australische immigratiedienst variëren dan ook per periode:

  • AUD $5,000.- voor een visum tot drie jaren
  • AUD $10,000.- voor een visum tot vijf jaren

De kosten voor het visum kunnen in twee deeltermijnen voldaan worden. Het eerste termijn zal voldaan worden op het moment dat de visumaanvraag wordt ingediend. Vervolgens moet het tweede termijn betaald worden wanneer het visum kan worden afgegeven.

Bovengenoemde kosten dienen als bijdrage aan de services waarvan men gebruik zal maken in Australië. De meeste visumhouders zullen geen belasting betalen, maar maken wel gebruik van de bestaande infrastructuur etc.

Dit nieuwe visum is zeer interessant, mede door de relatief lage kosten.

Wenst u meer informatie over uw mogelijkheden binnen deze visumcategorie? Neem contact op met een van onze visumconsultants.

Bron: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/bringing-someone/bringing-partner-or-family/five-year-temporary-sponsored-parents-visa

Wijzigingen beroepenlijst Australië

Maandag 11 maart heeft de immigratiedienst wijzigingen doorgevoerd aan de beroepenlijst van Australië. Vooral de sport en kunstsector worden door deze veranderingen gestimuleerd.

In totaal zijn er 36 beroepen toegevoegd aan de Medium and Long-term Strategic Skills List (MLTSSL), waarvan er acht beroepen behoren tot de sport- en kunstsector. Hiermee wordt de interesse binnen Australië voor sport, kunst en cultuur benadrukt.

De volgende beroepen zijn aan de MLTSSL beroepenlijst van Australië toegevoegd:

  1. Artistic Director
  2. Arts administrator or manager
  3. Enviromental manager
  4. Dancer or choreographer
  5. Music director
  6. Musician (instrumental)
  7. Artistic director
  8. Statistician
  9. Economist
  10. Mining engineer
  11. Petroleum engineer
  12. Engineering professionals (nec)
  13. Chemist
  14. Food technologist
  15. Environmental consultant
  16. Environmental research scientist
  17. Environmental scientist (nec)
  18. Geophysicist
  19. Hydrogeologist
  20. Life scientist (general)
  21. Biochemist
  22. Biotechnologist
  23. Botanist
  24. Marine biologist
  25. Microbiologist
  26. Zoologist
  27. Life scientist (nec)
  28. Conservator
  29. Metallurgist
  30. Meteorologist
  31. Natural and physical science professionals (nec)
  32. University lecturer
  33. Software and applications programmers (nec)
  34. Horse trainer
  35. Tennis coach
  36. Footballer

Bent u opgeleid tot, en werkzaam in een van bovenstaande beroepen? Dan zijn uw kansen om in aanmerking te komen voor een visum voor Australië beduidend verhoogd.

Wenst u een indicatie van uw visumkansen voor Australië? Neem dan contact met ons op, of vul de online visumcheck in.

Bron: https://immi.homeaffairs.gov.au/what-we-do/skilled-migration-program/recent-changes

Update Working Holiday Canada

“News about the Netherland draws for the Working Holiday category coming later in March. Stay tuned.”

Afgelopen vrijdag is bovenstaand nieuws ons bekendgemaakt door de Canadese Immigratiedienst. Eindelijk een update over waar we al lang op hebben gewacht. 

Draai je momenteel mee in de Working Holiday pool en kun je wachten tot maart, april op nieuws over je te verwachten werkvergunning? Stay tuned op een update vanuit onze kant.

Kun je niet wachten op een (nieuwe) werkvergunning? Neem dan z.s.m. contact met ons op. Soms zijn werkgevers bereid om je een andere werkvergunning aan te bieden – let op, dit geldt niet voor stages en/of werkaanbod korter dan 1 jaar!

Wens je aanvullende informatie, neem dan gerust contact met ons op. Onze collega’s voorzien je graag van een passend advies.

Working Holiday visum Canada niet beschikbaar

Het IEC-programma met de Working Holiday (open werkvergunning) en de Young Professional (gebonden werkvergunning) voor Duitse, Belgische en Nederlandse jongeren tussen de 18 en 31 jaar* is een jaarlijks terugkerend visumprogramma.

Het Working Holiday visum Canada is niet beschikbaar vanwege een conflict tussen de Nederlandse en Canadese immigratiedienst.

In januari 2019 is bekend gemaakt dat er geen Working Holiday-uitnodigingen verstuurd worden. Dit is nog altijd het geval. Een heel vervelende situatie waardoor momenteel 480 werkvergunningen niet uitgedeeld worden. We doen er alles aan om de verantwoordelijke partijen tot een oplossing te bewegen, maar vooralsnog worden er geen uitnodigingen voor de Working Holiday verstuurd.

Daarnaast zijn op dit moment praktisch alle 120 Young Professional-visums verstrekt. Dit quota is in 3 uitnodigingsrondes uitgedeeld aan kandidaten in de pool. Wel kunnen er enkele uitnodigingen door kandidaten alsnog niet geaccepteerd worden, waardoor in de komende weken de niet geaccepteerde uitnodigingen opnieuw uitgedeeld kunnen worden. De kans dat je in de komende weken van Jelle alsnog een positief berichtje ontvangt is aanwezig, wel is de kans minimaal (0 tot 10%).

Een klacht indienen

Visa4you alleen kan helaas geen verandering brengen in deze situatie. Wel is het advies om de frustratie en het ongenoegen over de huidige situatie bekend te maken bij de IND (Nederlandse Immigratiedienst). Wil jij dit ook doen? Dan kun je hier jouw ongenoegen kenbaar maken. Hoe meer mensen laten weten last te hebben van de huidige situatie in visumland, hoe eerder we hopen dat de situatie opgelost wordt.

Ten slotte, wil je heel graag alsnog naar Canada, dan zijn er soms via werkgevers in bepaalde omstandigheden nog mogelijkheden. Wil je informatie over jouw mogelijkheden, neem dan gerust met ons contact op.

*Programmavoorwaarden verschillen per nationaliteit. Heb je naast bijv. de Nederlandse ook de Belgische of Duitse nationaliteit? Maak dit ons kenbaar, we kunnen je aanvraag in veel gevallen omzetten.

Australian Capital Territory nominatie programma heropend

De afgelopen maanden heeft the Australian Capital Territory (ACT) het nominatieprogramma voor het Skilled Nominated (190) visum herzien. Op 29 november 2018 is het nominatieprogramma heropend voor alle kanidaten. Daarnaast is er een nieuw systeem geïntroduceerd voor het selecteren en nomineren van kandidaten.

Het nieuwe nominatieproces

Per 29 november omvat het nominatieproces twee fasen. Hierin moeten kandidaten allereerst formeel interesse tonen in het verkrijgen van een nominatie door the Australian Capital Territory. Hiervoor is een op score gebaseerde ‘Canberra Matrix’ geïntroduceerd. In deze matrix worden punten toegekend voor de economische bijdrage die men kan leveren, maar ook voor de oprechte commitment die men heeft om een onderdeel te zijn van de samenleving in de Australian Capital Territory.

Kandidaten met de hoogste score worden geselecteerd en uitgenodigd om vervolgens aanvraag te doen voor nominatie. Scores van 20 punten en erboven zullen worden gerangschikt.

Wenst u een indicatie van uw visumkansen voor Australië? Vul dan de online visumcheck in!

 

 

Bron: http://www.canberrayourfuture.com.au/

Stijging van Canadese immigratietargets

De Canadese immigratiedienst (IRCC) heeft haar nieuwe immigratietargets voor de komende 3 jaar bekend gemaakt. Hierin is een duidelijke stijging zichtbaar wat betreft het aantal aanvragen binnen de economische emigratiestromen. Dit houdt in dat er meer mensen kans maken op een permanent visum via deze stromen!

De Canadese immigratiestromen kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën: 1) de economische programma’s, 2) de familie programma’s, 3) visums voor vluchtelingen en beschermde personen en tot slot 4) aanvragen op basis van humanitaire gronden. Visa4you kan assisteren met visumaanvragen binnen de eerste twee categorieën, welke samen aanspraak doen op ca. 84% van alle permanente visumaanvragen.

Benieuwd naar uw visumkansen voor Canada? Vul de visumcheck in!

De groei van de immigratietargets is het grootst binnen de Skilled Worker stroom en de Provinciale Nominatie Programma’s, welke respectievelijk 18,5% en 29,6% meer plaatsen toegekend hebben gekregen voor de jaren 2020 en 2021.

Versoepeling regels rondom backpacken in Australië

Door een versoepeling van de regels rondom het Working Holiday programma van Australië zal het backpackers gemakkelijker gemaakt worden om langer in Australië te verblijven.

Het Working Holiday visum

Momenteel biedt het Working Holiday programma jongeren tussen de 18 en 31 jaar de mogelijkheid om voor een periode van twaalf maanden in Australië te verblijven. Het visum wordt ontzettend veel gebruikt door backpackers. Op basis van het visum mag je gedurende een jaar betaalde werkzaamheden verrichten (tot zes maanden voor eenzelfde werkgever) en tot vier maanden studeren.

Alle informatie over het Working Holiday programma en backpacken in Australië vind je hier

Mensen tussen 18 en 31 jaar, die gedurende het eerste jaar op een Working Holiday visum in Australië tenminste drie maanden (88 dagen) seizoenswerk hebben verricht in regionaal Australë kunnen zich kwalificeren voor een tweede jaar.

Wijzigingen in de wetgeving

Door de wijzigigen zijn de regionale gebieden in Australië vanaf 5 november uitgebreid. Er zullen dus meer gebieden bijkomen waarin seizoenswerk verricht kan worden, wat een basis biedt voor een tweede Working Holiday periode.

Voorheen mochten backpackers maximaal zes maanden voor een zelfde werkgever werken. Vanaf 5 november ’18 mogen visumhouders twaalf in plaats van zes maanden bij een agrarisch werkgever blijven werken.

Daarnaast kan er vanaf 1 juli 2019 een derde Working Holiday visum worden aangevraagd door mensen die in het tweede jaar zes maanden seizoenswerk hebben verricht in regionaal gebied.
Tenslotte is de maximum leeftijd voor kandidaten met een Canadese of Ierse nationaliteit verhoogt van 31 naar 35 jaar.

Seizoenswerk: Werken in dieren- en plantenteelt, wat houdt dat in?

  • Het oogsten en/of verpakken van groente- en fruitgewassen
  • Snoeien en trimmen van wijnstokken en bomen
  • Algemeen onderhoud van gewassen
  • Kweken en vermeerderen van planten en schimmels, of de producten of delen er van
  • Onmiddelijke verwerking van plantaardige producten
  • Verzorgen en onderhouden van dieren met het doel de dieren of hun lichamelijke producten te verkopen
  • Onmiddelijke verwerking van dierlijke producten. Inclusief het scheren, slachten, verpakken etc.
  • Produceren van zuivelproducten uit grondstoffen

Benieuw naar de mogelijkheden van backpacken Down Under en het verkrijgen van een Working Holiday visum? Neem contact met ons op!